Manjakani atau "Oak galls" datang dari
pokok-pokok oak asli ke Asia Kecil dan
Parsi. Mereka dihasilkan apabila daun pokok
oak (Quercus infectoria)ditembusi oleh sejenis tebuan berbisa. Tindak
balas kimia secara spontan yang disebabkan
oleh penembusan itu merangsang daun untuk
menghasilkan bebola bulat keras dipanggil manjakani.
Bebola ini dikatakan berupa KATAK puru.
Manjakani, yang
mengandungi tannin dan sejumlah kecil asid Gallic dan
asid elagik mempunyai ciri-ciri antimikrob. Rasanya agak kelat.
Walaubagaimanapun digunakan di Malaysia oleh wanita selepas
bersalin untuk memulihkan keanjalan dinding uterus. Ia
dipanggil Majuphal di India, di mana ia telah digunakan sebagai
serbuk gigi dan sebagai rawatan untuk sakit gigi dan
gingivitis.
Manjakani boleh disapu atau diambil secara
lisan sebagai pil.